temcorubber logo

نئوپرن چیست؟

به این خدمت یا کالا نیاز دارید؟

کابرد نئوپرن چیست؟

نئوپرن چیست؟

گستره وسیع کاربردهای نئوپرن سبب شده است نتوان از این لاستیک مصنوعی به‌راحتی گذشت. از لوازم غواصی، دمبل تا قاب گوشی گرفته تا استفاده‌های صنعتی و حرفه‌ای همگی حاصل تولید لاستیکی به نام نئوپرن است. این طیف گسترده ما را بر آن داشته است که شما را با این ماده کاربردی و درواقع همه‌کاره آشنا کنیم.

چرا نئوپرن تا این اندازه اهمیت دارد؟

اگرچه ساخت لاستیک‌ها و پلاستیک‌های مصنوعی مزایای بسیاری را برای اهالی صنعت داشته است، شاید بتوان گفت هیچ ماده‌ای به‌اندازه نئوپرون برای صنایع سودمند نبوده است. این ماده که مقاومت بالایی در برابر مایعاتی مانند آب و حتی روغن دارد، درصد ساییدگی و پارگی بسیار پایینی را از آن خود کرده است. همچنین مقاومت آن در برابر گرما سبب می‌شود که استفاده از آن به‌عنوان عایق حرارتی گزینه‌ای ایده‌آل باشد.

نام علمی آن پلی کلروپرن است و نخستین‌بار در سال 1931 و توسط یک شیمی‌دان به نام والاس کاروترز پا به عرصه نهاد. اگرچه در روزهای نخست اختراع این ماده از آن تنها برای ساخت شلنگ، سیم‌های تلفن، واشر و عایق‌بندی استفاده می‌شد، این روزها دیگر نمی‌توان در چند خط کاربردهای گسترده این ماده را نام برد.

در یک‌کلام نئوپرن چه کاربردی دارد؟

جالب است بدانید محبوبیت این ماده لاستیکی تنها به صنایع خودروسازی، ساخت‌وساز، حمل‌ونقل و سیم و کابل خلاصه نمی‌شود. این روزها از نئوپرن برای تهیه انواع لباس‌ها مخصوصا دستکش، کت و چکمه استفاده‌های فراوانی می‌شود. انواع مانتوها و لباس‌های پشمی نیز از دیگر کاربردهای این ماده است. از نئوپرن در پمپ های مستغرق در آب مقطر در صنایع داروسازی و کوپلینگ های درب های قطار نیز استفاده می شود.

نئوپرن طی دهه‌های اخیر حتی به صنایع پرکاربردی مانند لوازم الکترونیک نیز خدمات بزرگی عرضه کرده است. پدهای ماوس، بخش‌های مختلف بلندگوها و قاب‌های مخصوص گوشی و لپ‌تاپ نیز با تکیه بر این ماده کیفیت بالایی دارند و تنوع چشمگیری یافته‌اند. در روزهای کرونایی نیز نئوپرن با طراحی و ساخت انواع ماسک‌ها به کمک بشر آمده است.

نئوپرن چگونه ساخته می‌شود؟

شاید برای شما نیز جالب باشد این ماده سودمند و پرکاربرد چگونه مهیا می‌شود. در صنایع مخصوص ساخت این ماده معمولا در مرحله نخست برای تهیه پلی کلروپرن مایع یا پودری اقدام می‌کنند. سپس آن را با بسیاری از افزودنی‌های دیگر مخلوط می‌کنند که حالت خمیری شکلی پیدا کند. این مواد به افزایش مقاومت و دیگری مزیت‌های نئوپرن کمک می‌کنند.

پس از آماده‌سازی خمیر، آن را درون کوره بزرگ و پر حرارتی قرار می‌دهند که خوب آماده شود. درنهایت محصول نهایی را همچون نان به قسمت‌های کوچک‌تر و به حالت ورقه‌ای برش می‌دهند. اکنون این قالب‌ها به صنایع مختلف فرستاده می‌شوند که از آن برای تولید و تهیه طیف وسیعی از اقلام و مواد استفاده شود.

هر ماده‌ای هراندازه سودمند که باشد، دارای نقاط تاریک و روشنی است که در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند. به طور مثال باوجودآنکه این لاستیک مصنوعی مقاوم است و کشش و شناوری مناسبی برای مقاصد مختلف دارد، در نقطه مقابل با محیط‌زیست سازگار نیست.

این ماده در طول زمان پاره نمی‌شود و مزیت‌های فراوانی را برای بسیاری از محصولات مهیا می‌کند، بااین‌حال بسیار گران‌قیمت است و از طرفی ممکن است باعث ایجاد بوی بد در برخی محصولات و البسه و حتی واکنش‌های آلرژیک شود. این ماده با مجموعه‌ای ویژگی‌های مثبت و منفی در خدمت صنایع بشری قرار گرفته است.

برای مطالعه بیشتر راجع به نئوپرن حتما مقاله (خواص لاستیک نئوپرن چیست؟) در کتابخانه موادمان هم مطالعه بفرمایید.

برای دیدن نمونه کارهای نئوپرن هم میتوانید به صفحه آپارات و یا اینستاگرام و یا نمونه کارهای موجود در سایت سر بزنید.

محمد تمثال

مهندس مکانیک و علاقمند به قالب سازی و تولید انواع قطعات سیلیکونی و پلاستیکی هستم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

logo